Hoe is de border collie gemaakt?

De Border Collie is een Schots herdershond van gemiddelde grootte. Ze worden algemeen beschouwd als het intelligentste hondenras en stammen af van herdershonden van landrassen die ooit op de Britse eilanden werden aangetroffen, maar zijn gestandaardiseerd in het Anglo-Schotse grensgebied. De AKC herkende de Border Collie (in de diverse klasse) in 1955 en volledig erkend in 1995.Op de eerste twee foto's zie je vroege voorbeelden van de Border Collie, de derde foto is een Rough Collie. Tot de jaren 1860 werden Border Collies uitsluitend gefokt als werkhonden, maar aan het eind van de 19e eeuw begonnen hondenshows (voor uiterlijk, dwz conformatie, niet werkvermogen) belangstelling te wekken.

Tegenwoordig staan de Border Collie van het type Tommy van het type Herdman bekend als krachtige, wilskrachtige honden met een goedaardige persoonlijkheid, die ook door hun grootvader zijn doorgegeven. De Border Collie bleef daarentegen zijn karakterrol vervullen als de stoere, hardwerkende jongen met een ranzig uiterlijk. Het erfgoed van de Border Collie is nauw verbonden met de vroegste ontwikkeling van de veehouderij en de wolhandel in het Verenigd Koninkrijk en zijn verre buitenposten. Er is één specifieke herdershond waarvan wordt aangenomen dat hij DE grondlegger is van het Border Collie-ras, een gemeenschappelijke voorouder van alle Border Collies die vandaag de dag leven.

Later in de grensgebieden van Wales en Engeland kweekten herders die deze honden hadden verworven ook kwaliteiten in het ras waardoor ze zo nuttig waren op het platteland van beide regio's. De American Internotide Border Collie Registry, voorheen in Runnels, Iowa, is een oud register voor het ras. Shepherds bleven hun collies fokken met de nadruk op werkvermogen in plaats van op uiterlijk, en de showcollie veranderde uiteindelijk in een eigen ras, de Rough Collie, en stichtte een dynastie van glamoureuze hondenfilmsterren die de immer populaire Lassie portretteerden. Maar net als de geschiedenis van veel Schotse hondenrassen, is de oorsprong van de Border Collie eeuwenoud en gehuld in mysterie.

Dit instinct zit zo vast in hun hersenen dat een Border Collie alles probeert te hoeden wat beweegt, waaronder katten, andere kleine (en niet zo kleine) dieren en zelfs kinderen. Eigenaren van werkende Border Collies vochten met hand en tand tegen de erkenning van de AKC, uit angst dat zodra het ras in de showring zou verschijnen, het vermogen om te hoeden niet langer centraal zou staan en dat Border Collies huisdieren en metgezellen zouden worden in plaats van superieure collega's. Border Collies werden vanuit de havens van Groot-Brittannië geëxporteerd naar schapenboerderijen en ranches over de hele wereld. In het grensgebied tussen Schotland en Engeland vestigde de werkende collie zich als het meest waardevolle bezit dat een kuddeigenaar kon hebben.

De huidige Border Collies zijn relatief onveranderd gebleven ten opzichte van de honden van de jaren 1800 en begin 1900 en, net als de herders van weleer, waarderen de huidige werkende Border Collie-eigenaren het herdersinstinct.