Hoe zijn border collies zo slim geworden?

Een van de belangrijkste redenen dat deze honden zo intelligent zijn, is omdat ze zijn gefokt voor hun slimheid. Al meer dan een eeuw fokken mensen Border Collies vanwege hun intelligentie en vaardigheden, niet alleen vanwege hun uiterlijk. Volgens Stanley Coren is de Border Collie het slimste hondenras als het gaat om gehoorzaamheidstraining. In feite was de intelligentste hond ter wereld een Border Collie die meer dan 1.000 zelfstandige naamwoorden kende.

Het vermogen van de Border Collie om schapen efficiënt te hoeden vereist ook een speciale vorm van hondenintelligentie. Bovendien kan het ras goed leren van ervaringen uit het verleden, wat suggereert dat ze een hoog adaptief IQ hebben. Waarom zijn Border Collies zo slim? Volgens neurologen gaat 51% van het krediet voor de slimheid van een hond naar genen, terwijl 49% naar de omgeving gaat. Border collies hebben een gen genaamd CTNND2 dat verantwoordelijk is voor hun instinctieve intelligentie.

Dit is de reden waarom border collies worden gefokt voor hun intelligentie. We kunnen niet over de Border Collie praten zonder over zijn intelligentie te praten. Hondenexperts zijn het er algemeen over eens dat de Border Collie een intelligente workaholic is. Ze zijn in staat om een opmerkelijk aantal woorden en opdrachten te leren, en ze zijn het gelukkigst als ze elke dag aan het werk worden gezet.

Als je het gezelschap wilt van een intelligente en actieve harige vriend, dan is de Border collie het juiste antwoord voor jou. Zelfs niet in de buurt van de gehoorzaamheid van een Border Collie, want de BC heeft bijna twee keer zoveel succes als het gaat om gehoorzaamheid. Ik ben opgegroeid met zoveel verschillende honden, maar als volwassene nu met een Border Collie kon ik me niet voorstellen dat ze een andere soort hond was. Op een schaal van Intelligence scoren border collies vijf van de vijf voor hun intelligentie en slimheid.

De University of North Florida huurde een Border Collie genaamd Bee in als ganzenmeester voor hun campus. Border Collies zijn ook gecast in de films „Animal Farm” en „Snow Dogs”, en in de populaire televisieserie „Mad About You” uit de jaren 90. Striker, een Border Collie uit Quebéc City, vestigde het hondenrecord voor het naar beneden rollen van een handbediende autoruit. Ik heb 15 jaar geleden een Mexicaanse zwerfhond opgepikt met border collie en veel border collie-gedrag.

Het vermogen van Border Collies om schapen te verzamelen, ze naar formaties te verplaatsen en ze een richting op te duwen, vereist een speciaal soort IQ, namelijk instinctieve intelligentie. De Border Collie werd oorspronkelijk ontwikkeld in Schotland en bloeide goed in de regio op de grens van Schotland en Engeland. Maar ik weet zeker dat als je het aan een Border Collie-eigenaar zou vragen, ze je soortgelijke verhalen zullen vertellen waardoor je nooit meer aan hun intelligentie zou twijfelen. Border Collies hebben allerlei soorten banen, maar een carrière waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, is „ganzenmeester”.

Zelfs als een Border Collie nog nooit in zijn of haar leven een schaap heeft gezien, zijn deze instincten vaak terug te zien in het dagelijks leven bij deze honden. Het is geweldig als je Border Collie te snel eet, maar het belangrijkste is dat ze „werken voor hun eten”.