Is border collie de slimste hond?

Border Collies zijn de breiniacs van de hondenwereld, de meeste mensen beschouwen ze als het slimste hondenras. Behalve dat ze zeer intelligent zijn, staan deze honden ook bekend om hun uithoudingsvermogen, energie, loyaliteit en vriendelijkheid. Volgens Stanley Coren is de Border Collie het slimste hondenras als het gaat om gehoorzaamheidstraining. In feite was de intelligentste hond ter wereld een Border Collie die meer dan 1.000 zelfstandige naamwoorden kende.

Het vermogen van de Border Collie om schapen efficiënt te hoeden vereist ook een speciale vorm van hondenintelligentie. Bovendien kan het ras goed leren van ervaringen uit het verleden, wat suggereert dat ze een hoog adaptief IQ hebben. Border Collies zijn behoorlijk intelligent en sommigen beschouwen ze als het slimste hondenras. Er zijn echter nog veel meer innemende eigenschappen die dit ras tot een geweldig huisdier maken.

Je zult dit ras erg loyaal en beschermend vinden bij mensen die ze kennen, maar terughoudend tegenover vreemden. Ze kunnen goed met kinderen en katten in huis omgaan, maar vanwege hun hoedderige karakter kunnen ze proberen ze in een hokje te zetten, tenzij ze anders zijn opgeleid en kunnen ze het beter doen met oudere, goed opgevoede kinderen. Border Collies verbaasde onderzoekers en het team ontdekte dat zowel puppy's als volwassen honden de vaardigheid hadden om speelgoednamen te leren. Maar ik weet zeker dat als je het aan een Border Collie-eigenaar zou vragen, ze je soortgelijke verhalen zullen vertellen waardoor je nooit meer aan hun intelligentie zou twijfelen.

Beide zijn herdershonden met veel energie en lijken qua grootte erg op elkaar, maar de Border Collie is iets kleiner. Striker, een Border Collie uit Quebéc City, vestigde het hondenrecord voor het naar beneden rollen van een handbediende autoruit. Enkele van de rassen die bij het onderzoek betrokken waren, zijn onder meer de Border Terrier, King Poodle, Australian Shepherd en Schnauzers, maar het was de Border Collie-pup die het meest kon leren. Een van de meest opvallende kenmerken van het Border Collie-ras zijn de diepbruine ogen die verschijnen als „intelligente ogen”.

Deze drie minuten durende video van Andy Nickless toont je een glimp van een Border Collie die schapen hoedt op een boerderij. De film „Babe” over een varkentje dat alle verwachtingen trotseert en schaapherder wordt, bevat Border Collies, als acteurs en als herders. Border Collies zijn ook gecast in de films „Animal Farm” en „Snow Dogs”, en in de populaire televisieserie „Mad About You” uit de jaren 90. De jas van Border Collie is een dikke en weerbestendige dubbele jas die dicht op de huid zit en verkrijgbaar is in twee varianten.

Regelmatig borstelen en kammen, minstens twee tot drie keer per week, is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de border collie een gladde en glanzende vacht heeft. De voor het onderzoek geselecteerde border collies waren drie vrouwen en drie mannen, met een gemiddelde leeftijd van 3,6 jaar oud, die de namen van minstens 26 speeltjes al kenden. Ik heb 15 jaar geleden een Mexicaanse zwerfhond opgepikt met border collie en veel border collie-gedrag. Hoewel bijna alle individuele Border Collies ongeveer dezelfde instinctieve intelligentie hebben, is dat niet het geval als het gaat om adaptieve intelligentie.

Een ander kenmerkend kenmerk van de Border Collie zijn zijn oren, die over het algemeen rechtop of half rechtop staan, omdat dit ras voortdurend op de omgeving wordt gewezen.