Is een border collie een goede huishond?

Over het algemeen zijn Border Collies geweldige familiehonden. Maar ook al zijn ze geweldige speelkameraadjes en uitstekende waakhonden, ze hebben wel een bepaalde levensstijl nodig om gelukkig te zijn en hun baasjes tevreden te stellen. De Border Collie is een goede familiehond, zolang hij maar goed is opgevoed en op jonge leeftijd wordt getraind. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar zijn instinct om te kudden zorgt ervoor dat hij naar kinderen (vooral heel jonge kinderen) en dieren gaat knikken, jagen en blaffen als zijn herdersinstinct niet anders is gericht.

Ik hoop dat je kunt zien dat de meeste Border Collies veel te veel honden zijn voor het gemiddelde huishouden. Dit is een toegewijde werkhond met een complexe persoonlijkheid en speciale behoeften. Het is moeilijk om dit ras tevreden en braaf te houden. Border Collies zijn gepassioneerde verzamelaars van auto's, fietsen, joggers, katten, andere honden, vee, herten en rennende kinderen — ze porren, duwen en knikken als de achtervolgde persoon, dier of voorwerp niet meewerkt.

De zeer goed trainbare en intelligente Border Collies blinken ook uit in verschillende hondensporten, waaronder gehoorzaamheid, flyball, behendigheid, tracking en flying disc-wedstrijden. Oorspronkelijk afkomstig uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland, heeft dit ras een dikke dubbele vacht om ze tegen alle weersomstandigheden te beschermen. Border Collies kunnen ook dominant worden als ze niet van jongs af aan goed opgeleid en gesocialiseerd worden. De Border Collie is een van de intelligentste rassen en ook een van de meest uitdagende rassen om mee samen te leven.

Zoals bij alle honden, moet je altijd toezicht houden op de speeltijd tussen je Border Collie en kinderen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en gelukkig is. Bij Border Collies mag je gezondheidsverklaringen verwachten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) voor heupdysplasie (met een score van redelijk of beter), elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand; van Auburn University voor trombopathie; en van de Canine Eye Registry Foundation (CERF) waarin wordt bevestigd dat ogen normaal zijn. Het superieure vermogen van het ras om te hoeden leidt ertoe dat veel liefhebbers ervoor kiezen om Border Collies te fokken op basis van normen die voldoen aan de normen en niet aan de normen. De meeste Border Collies zullen na ongeveer 15 maanden volgroeid zijn, maar grotere honden kunnen er ongeveer 18 maanden over doen om hun volledige volwassen grootte te bereiken.

De Border Collie, een middelgrote hond van 30 tot 45 pond, bezit een schijnbaar bovennatuurlijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen. Een hardheid die werd ontwikkeld toen hij de hele dag moest werken in de heuvels en valleien van het ruige Schotse grensland, soms 50 mijl of meer per dag moest rennen. De eigenaar of familie die bereid is om de Border Collie goed te socialiseren en op te leiden, zal een zielsverwant vinden in dit intelligente, gevoelige ras. In combinatie met hun enthousiaste karakter is het trainen van een Border Collie vrij eenvoudig, maar door hun hoge energie en intelligentie zijn ze niet de beste keuze voor beginnende eigenaren.

Border Collies zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. In het grensland tussen Schotland en Engeland werd de herdershond een van de meest waardevolle bezittingen die een herder kon hebben, en werden de beste werkhonden met elkaar gefokt. Het zijn honden met onbeperkte energie, uithoudingsvermogen en werklust, waardoor ze allemaal een vooraanstaande herdershond zijn; Border Collies worden nog steeds gebruikt om schapen te hoeden op boerderijen en ranches over de hele wereld. Border Collies hebben veel mentale stimulatie en lichaamsbeweging nodig om overmatige energie- en gedragsproblemen op afstand te houden.