Is het moeilijk om een border collie te bezitten?

De Border Collie is een van de intelligentste rassen en ook een van de meest uitdagende rassen om mee samen te leven. Je moet elke dag ongeveer twee uur activiteit plannen met je Border Collie. Dat omvat drie wandelingen van 20 minuten en een sessie van 60 minuten om te trainen of te spelen. Dit ras kan leren hoe je een loopband moet gebruiken, maar de constante beweging om nergens heen te gaan kan ook saai worden.

Als je nog andere puppy's of honden kent die goed met jonge honden omgaan, zorg er dan voor dat je samen wandelingen maakt of nodig ze uit bij je thuis met hun baasjes. Als het om kinderen gaat, zijn deze „triggers” een alledaags onderdeel van het gezinsleven — dus soms beginnen Collies de kinderen te associëren met dingen die moeten worden gered. Hier moet je rekening mee houden dat een typische Border Collie buiten de werklijn nooit blij zal zijn met een niet-herder en waarschijnlijk met de bovengenoemde problemen zal eindigen. Dit maakt de Border Collie bij uitstek geschikt voor gezinnen die graag veel buiten en op het platteland zijn.

Als u graag uw weekend doorbrengt met lange wandelingen en picknicks, dan is de Border Collie de perfecte wandelpartner. De Border Collie heeft een sterke „wil om te behagen”, wat de basis vormt voor haar vermogen om zo nauw met de herder om te gaan. In het dagelijks leven betekent dit dat de Border Collie nauwelijks tekenen vertoont wanneer het even te veel wordt. Het territoriale karakter van Border Collies geldt voor alle eigendommen die volgens hen tot hun clan behoren.

Hoewel Border Collies van nature niet als agressief worden beschouwd, kunnen hun hoge intelligentie- en energieniveaus leiden tot gedragsproblemen als ze niet op de juiste manier worden gekanaliseerd. Als je Collie dit kan leren, dan moeten ze op dezelfde manier reageren op alle leden van de familie, groot en klein, en alle instructies volgen. De Border Collie heeft als ras het geluk een grote genetische variëteit te bezitten die tot uiting komt in uiterlijk en aard. Border Collies zijn een van die rassen waar mensen graag van dromen, maar dan het gevoel hebben dat het te veel moeite zou zijn om de stap in het echt te zetten.

En als de hond denkt dat hij op jacht moet gaan en wat kinderen naar zijn baasje moet hoeden, kan de situatie al snel gevaarlijk worden. Dagelijkse wandelingen van ongeveer twee uur met volop mogelijkheden voor avonturen zonder begeleiding zijn ideaal voor Border Collies. Een ander alternatief is een volwassen hond zonder grenzen die getest is op schapen en waarvan de aard en houding al zichtbaar zijn. Hoewel je tot op zekere hoogte tolerant kunt zijn ten opzichte van andere honden, heb je deze optie niet bij een Border Collie.