Uit welke 2 rassen bestaat een border collie?

Ze zijn afkomstig van een kruising tussen een Romeins ras en een Vikingras. Hoewel de Border Collie langs de grens tussen Schotland en Engeland is gefokt, zijn ze niet afkomstig van een Schots of Engels ras. In plaats daarvan is de Border Collie eigenlijk een mix van een Romeins herdersras en een herdersras van de Viking Spitz-vari√ęteit. De Border Collie is een middelgroot Schots herdershond.

Ze worden algemeen beschouwd als het intelligentste hondenras en stammen af van herdershonden van landrassen die ooit op de Britse eilanden werden aangetroffen, maar zijn gestandaardiseerd in het Anglo-Schotse grensgebied. Ze worden nu vooral gebruikt als werkhonden om vee te hoeden, met name schapen. Border collies kunnen een sterk verlangen vertonen om te hoeden, een eigenschap die ze kunnen vertonen bij kleine kinderen, katten en andere honden. De Border Collie staat er ook om bekend dat hij zeer gevoelig is voor elk signaal van zijn begeleider, van een fluitje tot een handsignaal tot een opgetrokken wenkbrauw.

Andere liefhebbers zijn tegen het gebruik van border collies als showhond, uit angst dat het fokken op uiterlijk zal leiden tot een afname van de eigenschappen van werkhonden van het ras. Het ras is niet de enige factor die invloed heeft op de mate van affectie; honden die zijn opgegroeid in een huis met mensen in de buurt, voelen zich prettiger bij mensen en hechten zich gemakkelijker aan elkaar. Een van de meest populaire kleine hondenrassen voor ouders van huisdieren die een veelzijdige, vriendelijke familiehond willen, de Border Collie heeft geen gebrek aan fans. Zoals bij elk ras moet je kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet je altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat beide partijen bijten of aan oren of staart trekken.

Het ISDS-register is verreweg het oudste van de twee en ISDS-honden komen in aanmerking voor registratie als Border Collies met stambomen bij de Kennel Club (KC), maar niet andersom. Deze rassen zijn over het algemeen niet geschikt voor huizen met kleinere huisdieren die op prooien kunnen lijken, zoals katten, hamsters of kleine honden. Net als veel andere werkende rassen kunnen border collies bewegingsgevoelig zijn en achter rijdende voertuigen en fietsen aan gaan, maar dit gedrag kan door training worden aangepast. Deze ouderrassen zijn energiek en oprecht en zijn ook aanhankelijk en zeer toegewijd aan hun mensen, waardoor ze de rol van hulphond behoorlijk goed kunnen vervullen.

Labradors staan al 30 jaar bovenaan de populairste hondenlijst van de American Kennel Club, omdat de L in hun naam ook staat voor loyaliteit. Het is echt een toegewijd ras. Op een ranch worden ze opgefokt door een corgi van Cardigan Welsh of een corgi uit Pembrook uit Wales, en een border collie vertelt ze welke kant ze op moeten. Bij andere oogaandoeningen, zoals PRA, valt het netvlies echter langzaam uiteen en kunnen border collies's nachts bijna al hun zicht verliezen, wat kan leiden tot volledige blindheid overdag.

Honden van elk ras kunnen goed omgaan met kinderen op basis van hun ervaringen uit het verleden, hun training om met kinderen om te gaan en hun persoonlijkheid. Hoewel zwart en wit het meest voorkomende kleurpatroon is van de Border Collie, komt het ras voor in vrijwel elke kleur en elk patroon waarvan bekend is dat ze bij honden voorkomen.