Welke hond is slimmer dan een border collie?

Border Collies, die bekend staan om hun werk op boerderijen, zijn zeer goed te trainen en hebben een grote mate van begrip. Dit hondenras scoorde 39% van de stemmen omdat ze de slimste waren, gevolgd door de andere werkende rassen, de Duitse herder (29%), Labrador (28%) en Golden Retriever (18%). De border collie wordt vaak beschouwd als de slimste van alle honden en de overpresteerder van de hondenwereld. Oorspronkelijk gefokt als herdershond, kunnen border collies vrijwel elke taak uitvoeren die je ze geeft.

Uiterst energiek, atletisch en gedreven, ze zijn altijd klaar om iets nieuws te leren. Sterker nog, als je ze niet constant in beweging en aan het werk houdt, kunnen ze in huis destructief worden. De gemiddelde hond kan 160 woorden begrijpen, volgens Coren, en sommige honden begrijpen er wel 250 of meer. Maar wat misschien nog fundamenteler is voor effectieve communicatie tussen honden en mensen, is dat honden er in het algemeen echt om geven.

Volgens The Intelligence of Dogs, dat 131 hondenrassen rangschikt op basis van hun relatieve intelligentie, is de border collie het slimste hondenras dat de mens kent. Bewijs nodig? Chaser, een taalkundig begaafde border collie uit South Carolina, kon meer dan 1.000 woorden herkennen. Maar het is niet alleen een kwestie van „slim boeken” zijn. De border collie, een afstammeling van Europese herdershonden die langs de rotsachtige grenzen van Engeland, Schotland en Wales leefden, werd gefokt om slim genoeg en atletisch genoeg te zijn om het verraderlijke landschap te overleven.

Het is ook gezegend met een sterke arbeidsethos. De AKC, die het ras in 1995 erkende, beschrijft de border collie niet alleen als „slim, aanhankelijk en energiek”, maar ook als een „opmerkelijk slimme workaholic”. De poedle, een van de vele elegante Franse hondenrassen, wordt vaak gezien als onderhoudsvriendelijk. Dat krullende haar gaat zichzelf immers niet stylen.

Het ras krijgt hoge cijfers voor zijn emotionele en cognitieve intelligentie. Coren staat zelfs op de tweede plaats van de slimste hondenrassen, direct na de border collie. En ja, natuurlijk, de honden kunnen er een beetje chique uitzien, maar ze zijn ook in oorlogstijd ingezet om voorraden te leveren aan soldaten op het slagveld. Het werk vereiste gehoorzaamheid, standvastige focus en heldere besluitvorming, en snel lerende poedels werden de voor de hand liggende keuze.

Dierenarts Wendy Hauser, DVM, zegt dat poedels gemakkelijk te trainen zijn en genieten van activiteiten waarbij ze kunnen worden uitgedaagd, zoals jagen, speuren, behendigheidssporten en gehoorzaamheidswerk. Bovendien heeft het ras een joviaal gevoel voor humor en de neiging om trucjes uit te voeren en zich opzettelijk schattig te gedragen. Niet dat mensen meer redenen nodig hebben om van ze te houden. Ongeacht de grootte, van theekopje tot standaard, poedels zijn leuk en uiterst schattig.

De Duitse herder is volgens de ranglijst van Coren de tweede intelligentste herdershond en de derde intelligentste hond in het algemeen. Het ras is gefokt vanwege zijn hoge intelligentie (volgens de AKC kunnen ze in een mum van tijd een nieuw commando leren), een hoge mate van focus, verlangen en vermogen om gehoorzaam te zijn (wat training gemakkelijk maakt) en het beschermende instinct ten opzichte van zijn mede-„ roedelleden”. Een van de sterke punten van dit ras is het vermogen om lastige situaties te evalueren en te beslissen wat de beste manier van handelen is, aldus Jill Cline, PhD, locatiedirecteur van het Royal Canin Pet Health and Nutrition Center in Lewisburg, Ohio. Dat is een van de redenen waarom je Duitse herders zo vaak ziet werken bij de politie, bij zoek- en reddingsteams en als hulphonden voor mensen met een handicap.

In feite was het het eerste hondenras dat werd geleerd om de rol van Seeing Eye-hond te vervullen. Intelligentie bij honden gaat niet alleen over denkkracht. Als het om golden retrievers gaat, is hun bereidheid om „te voldoen aan opdrachten of taken die hun baasjes van hen hebben gevraagd, zoals Cline het uitdrukte, hen naar de nummer vier plaats duwt. Vanwege hun drang om hun mensen te plezieren, kunnen deze puppy's worden vertrouwd om consistent te handelen in verschillende situaties.

Ze zijn in Schotland gefokt als jachtgezelschapsdieren en wildretrievers en worden vaak ingezet bij zoek- en reddingsoperaties, geholpen door hun relatieve behendigheid en krachtige manier van lopen. De compacte Shetland-herdershond doet alles wat een grotere herdershond kan, maar dan met aanzienlijk minder voer. Dat is precies waarom ze zijn gefokt als het kleine neefje van de „collie”. Boeren op de Britse Shetlandeilanden gebruikten ze om hoedtaken uit te voeren, en niet alleen voor schapen.

De sheltie, zoals sommigen het kennen, vond ook werk bij het hoeden van pony's en gevogelte. Shelties zijn enthousiast om te behagen en gemotiveerd om te blijven proberen totdat ze het goed doen. Ze zijn er goed in om nieuwe commando's te leren in slechts een paar herhalingen. Vanwege hun relatieve intelligentie, gehoorzaamheid en snelheid staan ze op de zesde plaats op Coren's lijst van de slimste hondenrassen.

Net als golden retrievers zijn Shetland-herdershonden net zo geliefd vanwege hun intelligentie bij honden als vanwege hun persoonlijkheid, en ze zijn ook een van de beste hondenrassen voor gezinnen met kinderen. Maar hoe klein deze pluisballen ook zijn, ze zijn ook uitstekende waakhonden, dankzij hun vermogen om gevaar te voelen. Ontwikkeld door 16e-eeuwse kolonisten van het Canadese eiland Newfoundland, is de Labrador retriever een afstammeling van de St. John Dog (die er niet meer is) en een familielid van Newfoundland.

Het ras kreeg zijn naam in de 19e eeuw, nadat Engelse edelen van een Canadees bezoek terugkeerden met wat zij de „Labrador” noemden. Eenmaal op Engelse bodem werden de raskenmerken van de Labrador (zoals zijn waterafstotende vacht) nog verder aangescherpt, zodat hij bedreven zou zijn in het vangen van eenden tijdens de jacht. Coren rangschikt het als het zevende meest intelligente hondenras, met nadruk op zijn verbluffende reukvermogen en het vermogen om op basis daarvan een goed oordeel te vellen. De Labrador retriever staat erom bekend dat hij zichzelf traint, hij kan en wil van mensen leren, niet door les te krijgen maar door te kijken en te imiteren.

Om al deze redenen is deze lieve autodidact het meest populaire hondenras in de Verenigde Staten, een favoriet onder mensen met een handicap en een van de beste honden voor emotionele ondersteuning. In de ranglijst van Coren is de papillon de kleinste van de slimste hondenrassen. Volgens Caitie Steffen, dierenexpert bij Whistle, en Angela Hughes, DVM, PhD, een dierengeneticus met DNA-testkit voor honden Wisdom Panel, en Angela Hughes, DVM, PhD, een dierenarts-geneticus met DNA-testkit voor honden, is het een van de vele schattige pups met grote oren. Als een van de oudste hondenrassen heeft de papillon meer tijd dan velen gehad om uit te groeien tot een van's werelds slimste honden, en de fokkers hebben die tijd verstandig gebruikt.

De hartelijke, slimme en waakzame Pembroke Welsh corgi is het favoriete hondenras van het Engelse koningshuis sinds 1933, toen de toenmalige hertog van York (die later tot koning George VI zou worden gekroond) corgi's Dookie en Jane mee naar huis nam als huisdier voor Elizabeth en haar jongere zus Margaret. Naar schatting heeft koningin Elizabeth in haar 70-jarige regeerperiode meer dan 30 corgi's grootgebracht. Deze schattige baardhond, de kleinste van de drie schnauzerrassen, stond volgens het Schnauzer Collective op de 12e plaats van de intelligentste hondenrassen. Gezegend met een uitstekend geheugen en prachtige groene ogen, is de Engelse springerspaniel het 13e meest intelligente hondenras op de lijst van Coren.

Het is vriendelijk, speels en gehoorzaam en werd eeuwen geleden gefokt om vederwild in de Britse hooglanden weg te spoelen en terug te halen. Bij de ontwikkeling van het ras was de Engelse springerspaniel gedurende vele jaren praktisch niet te onderscheiden van de rassen die uiteindelijk werden geïdentificeerd als de Engelse cocker spaniel en de Engelse veldspaniel (die beide tot de 50 slimste hondenrassen behoren, volgens het classificatiesysteem van Coren). Met zijn „intelligente karakter” en affiniteit voor sporten zoals behendigheid, speuren, hoeden en sleeën, heeft het Belgische Tervuren zeker zijn plaats verdiend tussen de slimste hondenrassen, volgens Steffen en Dr. Coren plaatst hem op nummer 14, net boven het schipperke, een ras waarmee hij een gemeenschappelijk erfgoed deelt.

Bekend als de „kleine kapitein” omdat hij speciaal werd gefokt voor ongediertebestrijding op Vlaamse kanaalboten („schip” is het Vlaamse woord voor „boot”), landt de Schipperke op nummer 15 op de ranglijst van intelligente hondenrassen van Coren. Het is nieuwsgierig, slim en zelfverzekerd van aard (hoe zou het anders ratten kunnen vangen op een boot?) , verrassend veel moed voor zijn omvang en een unieke mix van intensiteit en ondeugendheid. Hoewel de schipperke is gefokt om een delicaat vosachtig gezicht te hebben, draait het bij zijn gespierde lichaam vooral om werk, zelfs als hij klein is. Dus als je er een koopt of adopteert, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt voor je nieuwe BFF om te spelen.

Toch was het pas in 1943 dat de collie de wereld stormenderhand veroverde. Op dat moment ging de film Lassie Come Home in première, waarin een gevoelige, loyale pup aan de wereld werd voorgesteld die nog nooit een kind had ontmoet dat ze niet had gered. Met andere woorden, je typische collie. Maar deze lieve honden met lange neus zorgen voor meer dan alleen kinderen.

Ze zijn zo intelligent en willen zo graag helpen dat ze betrouwbare gidsen voor blinden en zeer competente reddingswerkers maken, aldus Steffen en Dr. De Duitse kortharige pointer heeft bijna alles te bieden en dat komt grotendeels door het ontwerp. In 1861 gingen Duitse jagers op zoek naar de ideale metgezel voor allerlei soorten jachten, allerlei soorten wild en allerlei omstandigheden. De slimste hond ter wereld is een Border Collie genaamd Chaser.

Ze kent niet alleen de naam van al haar 1000 unieke speeltjes, ze kent ook enorm veel woorden en brengt spullen mee als ze erom gevraagd wordt. Blijkbaar heeft ze de cognitie en ontwikkeling van een peuter. Hoe is dat voor een slim hondenras?. Border Collies staat altijd bovenaan de ranglijst voor intelligentie bij honden.

Ze zijn gefokt voor het hoeden van schapen, een taak die velen vandaag de dag nog steeds doen, en dat is geen gemakkelijke taak. Met slechts een paar opdrachten van hun begeleider moeten ze snel beslissingen kunnen nemen om de schapen naar hun bestemming te brengen en samen met andere honden en de herder te werken om ervoor te zorgen dat de schapen terechtkomen waar ze horen te zijn. De lijst van's werelds slimste hondenrassen, volgens een onderzoek onder 122 dierenartsen, uitgevoerd door Vetstreet, is waarschijnlijk geen verrassing. Border collies, Duitse herders, poedels, Australische herders en golden retrievers hebben allemaal de reputatie intelligente honden te zijn.

Hier zijn een paar voordelen en uitdagingen van elk ras om te helpen bepalen of een van deze slimme honden geschikt is voor jou. De derde is „werken en gehoorzaamheid”, of hoe hard de hond bereid is te werken om zijn mensen tevreden te stellen en zijn werk te doen. Deze honden zijn gewoon op zoek naar een loyale familie die bereid is tijd met hen door te brengen, en ze zullen je belonen voor je liefde en genegenheid door je te laten zien hoe slim ze kunnen zijn. Meer recentelijk is de poedle een populair ouderras geworden van veel van de favoriete kruisingshonden van het land, zoals Cockapoos en Labradoodles.

Goldens, een van de meest populaire rassen in Amerika, volgens de AKC, zijn veelzijdige honden die niet alleen uitstekende huisdieren zijn, maar ook geschikt zijn voor een breed scala aan diensten, zoals zoek- en reddingsdiensten of het helpen van gehandicapten. Het kiezen van een intelligent hondenras kan ongelooflijk lonend zijn, maar je moet bereid zijn om veel tijd met ze door te brengen, zodat ze mentaal en fysiek gehandicapt blijven. Honden zijn al sinds het stenen tijdperk de trouwe metgezel van de mensheid, en dat is niet alleen omdat ze zo schattig zijn. Oorspronkelijk gefokt om als waakhond en begeleider op commerciële binnenschepen te fungeren, kwamen keeshonden steeds vaker zonder werk te zitten omdat in de loop der jaren de omvang van schepen toenam en er voor het werk grotere honden nodig waren.

Over beweging gesproken, de meeste van deze honden hebben er veel van nodig, dus het is essentieel om bij te houden hoeveel ze daadwerkelijk krijgen met een PitPat. Hoewel dit ras bekend staat om zijn enorme zelfvertrouwen en zelfbeheersing tijdens de jacht, kan gehoorzaamheidstraining een grote bijdrage leveren aan het helpen van een hond om zijn beste, meest gehoorzame, slimste zelf te worden. Deze honden zijn doorgaans erg aanhankelijk en speels met mensen die ze kennen, maar kunnen meer gecontroleerd en stoïcijns omgaan met vreemden. IQ-tests voor honden zijn meestal gebaseerd op de wens van een hond om snoepjes of speelgoed te krijgen, dus de resultaten worden vaak beïnvloed door hoe dol de hond is.

.